VALİ DENİZ AKTAŞ'I DENETLEDİ

VALİ DENİZ AKTAŞ

Çıldır ilçesinde yapımı devam eden ve Türkiye`nin,...

         Çıldır ilçesinde yapımı devam eden ve Türkiye`nin, Kafkaslar`a açılan kapısı konumundaki Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı`ndaki çalışmalarda sona gelindi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yap-işlet-devret modeli ile temeli atılan, Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı`ndaki çalışmaları yerinde inceleyen Ardahan Valisi Ahmet Deniz, yetkililerden bilgi aldı.
          Deniz, burada yaptığı açıklamada, gümrük kapısı sayesinde Ardahan`ın önemli bir misyon üstlendiğini söyledi.
       Gümrük kapısının yaklaşık 2 ay içerisinde tamamlanacağını ve ilkbaharda hizmete açılacağını belirten Deniz, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıl temeli atılan gümrük kapısının inşaatında sona gelinmesinden, büyük gurur duyuyorum. Türkiye`nin, Kafkaslar`a açılan kapısı yaklaşık iki ay sonra tamamlanacak. Kapının ilkbaharda açılmasıyla birlikte yeni bir dönem başlayacak. Ardahan, Türkiye`nin Kafkaslar`a açılan tek kapısıdır. Bugün burada inşaatının bitmek üzere olduğunu görmek bizleri gururlandırdı. Gerçekten ülkemize yaraşır, yakışır bir inşaat çalışması devam ediyor. Yaklaşık iki ay içinde çalışmalar bitecek, baharla birlikte faaliyete geçecek. Açılış içinde hazırlıklarımız sürüyor."
          Deniz, gümrük kapısının inşaatını sürdüren işçilerle de sohbet ederek, soğuk havaya rağmen çalışmaların aralıksız sürdürülmesinden dolayı teşekkür etti.
Türkiye`nin, Kafkaslar`a tanıtımında kapının önemli bir rol oynayacağına değinen Deniz, "Burada emek harcayan mühendis ve diğer arkadaşlarımız gerçekten ülkemize yakışır bir kapı inşa ediyorlar. Bilindiği gibi ülkemiz, rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal ile birlikte ihracatta bir büyüme stratejisine girdi. Onun için bu kapılar, ülkenin gelişimi açısından önemli. Ardahan`ın büyümesi, ihracatın artması ve şehrin tanıtımı içinde bu kapı önemli" diye konuştu.
Deniz, daha sonra gümrük kapısında çalışan işçilerle sıraya girerek karavanada yemek yedi. Çıldır Kaymakamı Tamer Kılıç ve Ak Parti İlçe Başkanı Ahmet Rıfat Vural’da Vali Deniz’e eşlik ettiler.
                                    Avrupa Normlarında Bir Kapı
           Wip salonu, X Cihazı, elektronik yönetim, modern binalar ile donatılan ve “Akıllı Gümrük” kapısı adı verilen Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı TOBB tarafından yap işlet modeli ile yapılıyor.
        Gümrük kapısına giden yol güzergahında 2,5 Km`lik birde tünel yapılacağını ve gelecek yıl vurulacak olan kepçe ile bu yolunda inşaatı süren diğer bölünmüş yollar gibi olacağını belirten Ardahan Valisi Ahmet Deniz komşu Gürcistan`ın da karşıda ki gümrük binalarını bitirmek üzere olduğunu, her iki gümrük binasının bitmesi ardından açılışlarının gerçekleşeceğini de belirtti.
          Ardahan’a 62 km uzaklıkta bulunan ve Gürcistan’a açılan Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı 76.000 m2 alan üzerine kuruluyor. Çıldır - Aktaş Sınır Kapısı’nda 4 adet giriş, 4 adet çıkış peronu bulunuyor. Ayrıca sahanın hemen yanında çok modern 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşan gümrük lojmanları da inşa edilecektir. Bir çok iş yeri ve ofisinde bulunacağı Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı yöre ekonomisinin en önemli mihenk taşı olacak.